La targul de la Obor,duminica,o cunostiinta mi-a vorbit de Kosonii din argint pe care i-a vazut
la Targul din Munchen,poate cineva sa ma lamureasca sau stie cineva mai multe despre ei?
KOSONI din argint
63 mesaje
• Pagina 1 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
KOSONI din argintLa targul de la Obor,duminica,o cunostiinta mi-a vorbit de Kosonii din argint pe care i-a vazut
la Targul din Munchen,poate cineva sa ma lamureasca sau stie cineva mai multe despre ei?
Exista, eu am vazut doua, una la o licitatie in Germania sau Austria, nu mai tin minte exact, acum 2 ani parca, iar un alt exemplar a fost vandut de Baldwin's Auctions Ltd la 700USD in 2005.
daca nu ma insel, iata un exemplu aici:
www.coinarchives.com/a/lotviewer.php?Lo ... 42&Lot=123
De piesa asta ziceam ca am vazut-o acum 2 ani la licitatie in Germania sau Austria ![]() Sunt specialisti care considera kosonii de argint copii mai recente dupa piesele antice de aur.
discutia cere am purtat-o cu amicul meu tocmai la asta se referea,spunea ca s-ar putea sa fie copie,mai ales ca a tinut-o in mana si a studiat-o mai bine,de aceia am fost curios sa va intreb daca cunoaste cineva acest subiect,care m-i se pare interesant
Kosonii de argint sunt dubiosi. Cel mai probabil sunt replici moderne ale emisiunilor din aur cu monograma complexa. In tot cazul exemplarele din argint pe care le-am vazut au fost batute si nu turnate. IIn privinta monedelor de aur de tip Koson cu monograma nu cred ca este vreun dubiu asupra autenticitatii lor. Teoria ca ar fi o creatie medievala este stupida si nu poate fi sustinuta cu argumente. Kosonii de aur fara monograma au alta poveste.
De fapt, cite tipuri de kosoni sint? Ca doar din postul de mai sus se deduc 3 feluri: aur cu monograma, aur fara monograma, argint cu monograma. Cei din aur sint turnati sau batuti? Care e logica emiterii unor monede din argint cu desenul celor din aur?
Cam multe semne de intrebare am pus aici, insa ceva pute cu kosonii: pina acum citiva ani erau cireasa de pe tortul numismatic, acum apare si varianta in argint, mai putin o sa auzim si de probe autentice din tombac sau din aluminiu....
Numismati clasici si recunoscuti (Halevy) i-au impartit in patru tipuri (de aur) doua cu monograma si doua fara. Tipul desenului nu-i deloc necunoscut pentru numismatii care au ca obiect monedele antice, este tipul unei monede batute de Brutus, cam in aceeasi perioada in care se presupune ca s-au batut si kosonii. O sa caut pe wildwinds sa dau un link cu moneda respectiva (iata-l http://www.wildwinds.com/coins/rsc/junia/i.html ). Se va vedea ca imaginea consulului flancat de lictori nu-i deloc neobisnuita. Iar vulturul este si el comun emisiunilor romane si chiar s-a observat ca seamana mult cu unul de pe un alt denar republican al lui Pomponius Rufus (iata si vulturul: http://www.wildwinds.com/coins/sear5/s0334.html ). S-a presupus ca aceste monede ar fi fost batute de Cotiso dar sunt multe teorii (mai multe si in Romania). De aceea o sentinta in cazul lor trebuie argumentata ca sa nu para doar o afirmatie gen "muschiu' meu vrea ca aceste mionede sa...". De aceea m-am ferit si eu sa dau o sentinta, desigur opiniile sunt bine venite. Apropos pe Cotiso il chema de fapt Kotison
![]()
Categoric nu pot fi in cazul exemplarelor de argint desi mi se par destul de dubioase. Cele din aur sunt insa autentice. Este complicat sa prezint aici argumentele in favoarea autenticitatii aduse de diferiti cercetatori. Daca sunteti interesat de subiect va pot recomanda bibliografia.
Mi-ar fi util mai ales procesul prin care se ajunge la concluziile legate fie si numai de cei de aur. Nu-i vorba de detalierea teoriilor, ar fi suficient sa stiu cui va aliati in pareri si daca se poate ce "alta poveste" au cei fara monograma. De fapt cei de aur e clar si pentru mine ca-s antici. Dar un schimb de idei m-ar mai lamuri asupra unor aspecte. De exemplu sunteti de acord cu teoria participarii unui rege get (Kotison sau chiar Koson dupa alte manuscrise ale lui Suetonius) la batalia de la Actium (cu fonduri), stiindu-se ca a avut o altercatie cu Marcus Antonius (Suetonius) care venea probabil pe fondul unor divergente ireconciliabile? Ultima oara modificat de berserkr pe 06 Apr 2007, 20:01, modificat 1 data in total.
63 mesaje
• Pagina 1 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Inapoi la Discutii - monede antice Cine este conectatUtilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 2 vizitatori |
||