Despre Sfantul Nicolae .. stiati ca...

Monede grecesti, romane, bizantine

Moderatori: vlahul, berserkr

Despre Sfantul Nicolae .. stiati ca...

Mesajde albert » 05 Dec 2005, 09:00

Sfantul Nicolae s-a nascut in provincia Lichia in sec. III in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian? Ajuns Episcop al Lichiei, Sf. Nicolae a fost intemnitat de cei doi imparati care erau asupritori ai crestinilor fiind eliberat de Constantin cel Mare? Sf. Nicolae a participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea unde s-a intalnit cu Sfintii Parinti Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare? Sinodul a fost convocat in anul 325 e.n. de imparatul Constantin cel Mare pentru a formula explicit credinta despre Sfanta Treime?Pentru a ajuta trei fete sarace sa se marite, Sf. Nicolae a aruncat trei monede de aur, iar banii au ajuns in ciorapii pusi de fete la uscat. De aici, obiceiul de a lasa darurile in ciorap.
Avatar utilizator
albert
****
****
 
Mesaje: 102
Membru din: 31 Iul 2005, 19:30
Localitate: piatra neamt

Mesajde carpatic » 07 Dec 2005, 16:07

Da, anul trecut am ajuns in Lykia, pe coasta de sud a Turciei, am fost, printre alte locatii, la Patara, unde Sf Nicolae s-a nascut si la Myra, unde a fost episcop. La Myra se afla si "basilica Sfantului Nicolae", in mare parte ruinata, bazilica bizantina contruita de fapt la cateva secole dupa moartea sfantului, se pare insa pe temelii datand din secolul 3. Genovezii i-au furat moastele de la Myra in secolul 11 si oasele lui se afla acum la Bari.

Cu toata frumusetea povestii, ca si a locurilor Lykiei, ce legatura are asta cu un forum numismatic ? :) Monedele dinastilor Lykiei, din perioada oraselor-state lykiene (inainte de cucerirea macedoneana) sunt interesante, intr-adevar :wink:
carpatic
**
**
 
Mesaje: 48
Membru din: 05 Apr 2005, 14:53
Localitate: Cluj-Napoca

Tentativa de scoatere din tara de monede si bancnote moderne

Mesajde Cacuci » 21 Noi 2013, 09:31

interesant.
Avatar utilizator
Cacuci
*****
*****
 
Mesaje: 386
Membru din: 24 Feb 2005, 21:06

Mesajde EUXIN RO » 23 Noi 2013, 19:39

carpatic scrie:Da, anul trecut am ajuns in Lykia, pe coasta de sud a Turciei, am fost, printre alte locatii, la Patara, unde Sf Nicolae s-a nascut si la Myra, unde a fost episcop. La Myra se afla si "basilica Sfantului Nicolae", in mare parte ruinata, bazilica bizantina contruita de fapt la cateva secole dupa moartea sfantului, se pare insa pe temelii datand din secolul 3. Genovezii i-au furat moastele de la Myra in secolul 11 si oasele lui se afla acum la Bari.

Cu toata frumusetea povestii, ca si a locurilor Lykiei, ce legatura are asta cu un forum numismatic ? :) Monedele dinastilor Lykiei, din perioada oraselor-state lykiene (inainte de cucerirea macedoneana) sunt interesante, intr-adevar :wink:

Are legatura pentru ca avem nevoie si de legende,istorii si povesti legate de monede si diverse care fac obiectul forumului...eu chiar i-mi doresc sa-mi ajunga in colectie cele 3 monede de aur cu tot cu ciorapii in care au aterizat :)
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
EUXIN RO
*****
*****
 
Mesaje: 282
Membru din: 17 Ian 2011, 20:40
Localitate: Bucuresti


Inapoi la Discutii - monede antice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 1 vizitator

cron