Pagina 1 din 3

Modificare punctul 9 din regulament

MesajScris: 25 Iun 2009, 21:49
de Yu_L.Yan
Tinand cont ca sunt una dintre persoanele care rar isi pune o imagine pe acest forum (in cadrul topicelor) fara a fi protejate, sau fara a preciza sursa imaginilor postate, asi dori o parere daca este oportuna modificarea punctului 9 din regulamentul topicului, respectiv:
Regulament Forum scrie:9. Este interzisa publicarea oricarui material cu drept de autor, daca nu sunteti autorul sau daca nu aveti permisiunea autorului de a publica materialul respectiv. Deasemenea este interzisa publicarea linkurilor catre locatii de unde se pot descarca astfel de materiale. Autorii poarta intreaga raspundere pentru textele citate si iconografia reprodusa. Sunt interzise anunturile de vanzare a cataloagelor, sau al oricaror altor lucrari cu drepturi de autor, scanate pe CD, DVD.


Vin cu acesta propunere datorita unor discutii mai vechi, atat despre modul "putin ortodox"de a mazgali pozele cu diverse inscrisuri, cat si a unor discutii in cadrul forumului referitoare la anumite imagini "imprumutate".

Propunerea este ca atunci cand se posteaza o imagine luata de pe web, sa fie intotdeauna precizata sursa. Aceasta practica este uzuala pe marea majoritate a forumurilor, iar ca exemplu mentionez 2 unde o parte dintre noi au cont, respectiv:

WorldWar2.roForum scrie:14.Guidelines regarding the copyright. When posting excerpts from published articles and/or books, you are asked to add the following informations:


* in case the source is a periodical: the title of the article, the author(s), the name of the publication, the issue number/date.
* in case the source is a book: the title, the author(s), the publishing house and the year.


When posting images:


* from other websites: add the address (URL) of the site which hosts the image.
* scans from books/periodicals: follow the same rules as in the case of text excerpts.
* photographs from private collections: the conditions of the owner must be fulfilled.


We regard posting several images from a book, cd, website etc. while giving proper credit to the source as acceptable use, but posting large amounts of images from books, websites etc. without first recieving permission from the author or publisher is not acceptable and could lead to banning.


Asociatia 6 Dorobanti scrie:17. Membrii forumului trebuie să respecte drepturile de autor (copyright) ale materialelor pe care le publică. Atunci când sunt folosite extrase sau imagini din articole şi/sau cărţi publicate, membrii trebuie să adauge următoarele informaţii: titlul lucrării, autorii, numele publicaţii, numărul şi data apariţiei (pentru periodice) sau editura şi anul apariţiei (pentru cărţi).
Când se publică imagini de pe Internet, trebuie să menţioneze adresa (URL) site-ului care le găzduieşte. Pentru fotografiile preluate din colecţii private sau publice membrii trebuie să aibă acceptul acestora şi trebuie să indice provenienţa lor.

Ca si exemplu negativ, chiar in aceasta seara un coleg a indicat un link referitor la bonuri cu valoare (un mare plus pentru diliuspius si descoperirea lui), iar un coleg a postat imediat imaginile, care chiar daca era link-ul cu cateva randuri mai sus, a omis precizarea sursei. Unii din vizitatori ar putea intelege ca sunt din colectia lui (sincer m-as bucura sa fie asa). Cat despre munca posesorului acelor fotografii, chiar daca e pe o pagina de vanzari, nu vad pe nicaieri macar un feedback pozitiv (in cazul de fata o precizare "Imaginile provin de pe pagina ..."

MesajScris: 26 Iun 2009, 07:45
de dorelb
Mi se pare o propunere corecta si o sustin.

MesajScris: 26 Iun 2009, 09:22
de berserkr
E u cred ca oricat am vrea nu putem reproduce in regulament toata legislatia. De aceea "Autorii poarta intreaga raspundere pentru textele citate si iconografia reprodusa." mi se pare suficient. Evident in caz de abuz moderatorii vor actiona atunci cand sesizeaza.

MesajScris: 26 Iun 2009, 09:58
de Adminus Maximus
Yu_L.Yan are dreptate, dar e greu sa faci un regulament care sa acopere toate cazurile posibile. O sa mai fac totusi o mica completare la acel punct.

MesajScris: 26 Iun 2009, 10:15
de berserkr
Cu siguranta are dreptate. Problema ar consta in eventuala complicare a regulamentului (care si asa pentru unii e prea complicat).

MesajScris: 26 Iun 2009, 10:57
de Cornelius Agrippa
O fi prea complicat pentru cei care oricum nu-l citesc...

MesajScris: 26 Iun 2009, 11:09
de andreka
Stati linistiti ca nimeni nu o sa va faca nimic, la cate ilegalitate e pe piata mondiala nu o sa se lege nimeni de 2 poze puse pe un forum pentru colectionari.

MesajScris: 26 Iun 2009, 11:14
de marcus aurelius
Va pierdeti in amanunte. Daca cineva vrea sa-si protejeze pozele nu are decat sa si le marcheze, daca nu stie sa faca acest lucru si nu vrea ca altii sa le copieze atunci nu are decat sa nu le upload-eze. De parca am avea copyright la piesele pe care le postam. Asta imi aminteste de politica romaneasca de a plati extra daca vrei sa faci poze , la Muzeul National de Istorie, absolut ridicol. Adica la British Museum , Cairo sau la Luvru pot sa fotografiez orice, gratis si la Bucuresti unde ne ridicam la nivelul labei broastei (pe langa cei enuntati), facem pe nebunii. P.S. Cei din Bucuresti sa nu o ia personal, ca deobicei.

MesajScris: 26 Iun 2009, 11:24
de berserkr
Unde ai auzit ca la BM e pe gratis? Am un coleg care de-abia s-a intors si a platit pentru poze. Iar la noi regulile sunt asa in toata tara deci n-are de ce s-o ia nimeni personal. Numai poate cei care mentioneaza in mod expres Bucurestiul :P
@Cornelius Agrippa normal, la asta m-am referit si eu. Se pare ca oricum nu se obosesc prea multi sa-l citeasca...

MesajScris: 26 Iun 2009, 12:20
de marcus aurelius
@ berserkr - vad ca P.S.-ul meu e superfluu, pai ce muzeu ai fi vrut sa dau exemplu? Cel din Oravitza? (no offense pentru un virtual membru de acolo). M.N.I.R. e cel mai reprezentativ. Cat despre British Museum, nu vorbesc din auzite, am fost de cateva ori pe acolo.

MesajScris: 26 Iun 2009, 12:40
de berserkr
Atunci prietenul meu a dat de vre-un escroc. Stai linistit, nu m-am simtit lezat. Mi-e indiferenta problema pana intr-un anumit punct in care nu-mi mai e indiferent interlocutorul :)

MesajScris: 26 Iun 2009, 13:17
de flaviu
La BM este gratis atat intrarea cat si fotografiatul,ai la dispozitie casete unde se pot face diferite donatii

MesajScris: 26 Iun 2009, 13:29
de berserkr
Acum cu riscul de a prelungi off-topicul politica de fotografiere este diferita de la un muzeu la altul in afara. BM chiar daca permite asta, nu trebuie sa uitam ca este finantat cu generozitate din fonduri foarte mari. Alte muzee (inclusiv din Anglia sau SUA) percep taxe. Am vazut discutii destul de aprinse intre fotografi (pe bloguri) legate de subiect. Pe de alta parte MNIR este cred intr-o situatie materiala deloc stralucita (ca si celelalte muzee de la noi). Se mai poate ca BM sa aibe taxa deja inclusa in bilet, asta tine de felul in care stiu sa-si vanda marfa. E frumos sa dai impresia ca nu percepi taxa cand de fapt percepi si celor care n-au aparat foto (in cazul in care au inclus-o fara a mentiona asta). Sa nu ne luam dupa efectele de marketing si sa ramanem cu impresii gresite..

MesajScris: 26 Iun 2009, 13:38
de flaviu
berserkr scrie:Acum cu riscul de a prelungi off-topicul politica de fotografiere este diferita de la un muzeu la altul in afara. BM chiar daca permite asta, nu trebuie sa uitam ca este finantat cu generozitate din fonduri foarte mari. Alte muzee (inclusiv din Anglia sau SUA) percep taxe. Am vazut discutii destul de aprinse intre fotografi (pe bloguri) legate de subiect. Pe de alta parte MNIR este cred intr-o situatie materiala deloc stralucita (ca si celelalte muzee de la noi). Se mai poate ca BM sa aibe taxa deja inclusa in bilet, asta tine de felul in care stiu sa-si vanda marfa. E frumos sa dai impresia ca nu percepi taxa cand de fapt percepi si celor care n-au aparat foto (in cazul in care au inclus-o fara a mentiona asta). Sa nu ne luam dupa efectele de marketing si sa ramanem cu impresii gresite..
Inclusiv intrarea este gratuita

MesajScris: 26 Iun 2009, 13:42
de Bogdan R
''The British Museum is free to all visitors
A charge may be made for some special exhibitions''


Sursa: http://www.britishmuseum.org/visiting.aspx

Deci are dreptate atat flaviu cat si colegul lui berserkr care spunea ca a platit bilet.
''Paruiala'' virtuala s-a incheiat la egalitate :)