tentativa de export ilegal cu monede de patrimoniu total 20

Monede Romania, monede straine

Moderatori: vlahul, berserkr

Re: tentativa de export ilegal cu monede de patrimoniu total

Mesajde popoviciliza » 03 Sep 2017, 07:43

Vânzările se fac acum direct (de la om la om) sau pe Facebook, ceea ce nu este departe de statutul acestora de pe Okazii.

Orice obiect care este susceptibil să facă parte dintr-un patrimoniu naţional necesită două tipuri de clarificări: provenienţă şi clasificare. Dacă există documente de import (provenienţă externă la orice obiect + vama noastră pentru unele categorii de obiecte şi ţări) atunci se cunoaşte că obiectul nu este susceptibil de a face parte din patrimoniul nostru naţional. În particular, nu toate licitaţile europene sunt în Uniunea Europeană (unde nu se pune problema de vamă). La vamă plătim comision şi TVA (după caz, toate clar stabilite).

Mai mult, cu acte de provenienţă şi vamă (unde este cazul), pe aceeaşi procedură se poate şi scoate un astfel de obiect din ţară (mai este şi import / export temporar). Persoanele juridice pot să recupereze TVA de la import.

Schema de mai sus este, desigur, indicativă, dar „cazurile” de pe forum[uri] nu o respectă niciodată (de exemplu, dacă trimiţi monede în plic, fie şi intern).

În topicul nostru, dacă este să plecăm strict de la cele relatate, trebuia aplicată schema de import / export temporar (monedele sunt susceptibile de a fi de patrimoniu, deci poliţie de frontieră + au intrat şi au ieşit din ţară, deci vamă). Dacă au vent din Franţa, acolo nu sunt de patrimoniu (sigur nu erau proof sau MS70), aşa că, au trecut de poliţia de frontieră la scan, iar de vamă au trecut prin alegerea culoarului fără declaraţii. După ce s-au aerist temporar prin România, la ieşire s-a scanat la poliţia de frontieră (plec de la ipoteza că este transport aerian şi bagaj de mână, ca la cazul din Republica Moldova, că aţi văzut că autorul topicului nu ne dă documentaţia) şi - de aici - s-a trecut la fapte ca şi când monedele erau de provenienţă internă. Am scos obiect de patrimoniu (ceas) cu export temporar (şi expertiză conform legii) prin Otopeni în Danemarca şi înapoi în Băneasa în 1997 (fără UE, deci) şi totul a fost simplu şi rapid. Acum nu e mai rău ca atunci, dar noi suntem tot mai mulţi, aşa că greşim tot mai mult - popularizaţi şi de media.

Cu stimă,
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1661
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: tentativa de export ilegal cu monede de patrimoniu total

Mesajde daniel.popescu » 20 Iul 2018, 12:06

Sperand ca poate folosi altor amarati in viitor, am scapat cu "renuntare la urmariri penala". Si altii au scapat la fel mi se pare pe cazuri similare. Cineva insa a spus pe acest forum cu buna credinta ca "De principiu însă, pentru că nici poliţia de frontieră, nici expertul de la muzeu nu judecă („6 luni la 3 ani inchisoare sau amenda”), .... ". Tin sa precizez ca nu este tocmai exact. Cel care a facut un raport care propounea renuntarea la urmarirea penala est politistul de frontiera care m-a chemat sa vorbim (amintind ca ma poate pune in consemn la frontiera daca nu vin). Deci m-a chemat, m-am dus, a propus la procuratura renuntare, procurorul a propus mai departe acelasi lucru la judecatorul de camera preliminara, care a acceptat.
daniel.popescu
nou in forum
nou in forum
 
Mesaje: 4
Membru din: 28 Aug 2017, 16:10

Re: tentativa de export ilegal cu monede de patrimoniu total

Mesajde popoviciliza » 20 Iul 2018, 15:53

daniel.popescu scrie:Sperand ca poate folosi altor amarati in viitor, am scapat cu "renuntare la urmariri penala". Si altii au scapat la fel mi se pare pe cazuri similare. Cineva insa a spus pe acest forum cu buna credinta ca "De principiu însă, pentru că nici poliţia de frontieră, nici expertul de la muzeu nu judecă („6 luni la 3 ani inchisoare sau amenda”), .... ". Tin sa precizez ca nu este tocmai exact. Cel care a facut un raport care propounea renuntarea la urmarirea penala est politistul de frontiera care m-a chemat sa vorbim (amintind ca ma poate pune in consemn la frontiera daca nu vin). Deci m-a chemat, m-am dus, a propus la procuratura renuntare, procurorul a propus mai departe acelasi lucru la judecatorul de camera preliminara, care a acceptat.

Este bine că s-a ajuns aici!

Totuşi, pentru că eu am spus „De principiu însă, pentru că nici poliţia de frontieră, nici expertul de la muzeu nu judecă („6 luni la 3 ani inchisoare sau amenda”)” vă fac următoarele precizări:
1. exact cum am spus, judecătorul a acceptat că procurorul a renunţat (adică nu a trecut judecătorul la judecarea cauzei, adică nici poliţia de frontieră, nici expertul de la muzeu, nici măcar procurorul nu judecă
2. poliţistul de frontieră îşi depăşise oricum competenţa, probabil i-a picat fisa sau i-a atras cineva (şefii săi, muzeograful, procurorul) atenţia că nu este în dreptul lui ceea ce a făcut

Măcar aţi primit înapoi monedele?
Dacă da, aveţi idee unde au fost depozitate (este un indiciu referitor la cine l-a tras de mânecă pe cel de la poliţia de frontieră)?
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1661
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Anterior

Inapoi la Discutii - monede moderne

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 3 vizitatori

cron