Numismatica tehnica

Monede Romania, monede straine

Moderatori: vlahul, berserkr

Numismatica tehnica

Mesajde vasil » 25 Aug 2007, 11:06

La Brasov am intalnit cateva ruble scoase la vanzare cu o greutate mult mai mica decat cea acceptata (variatii peste marja de +/-0,3 grame) pe care le-am evitat (am discutat in prealabil si cu banivechi chestiunea asta). Acum ma gandesc insa ca pe langa greutatea masurata ar trebui luata in calcul si gradul de uzura al monedelor. Practic ar fi necesara o formula, care pe langa variatia de greutate sa aiba si un coeficient care sa exprime gradul de uzura.

Am facut cateva calcule. Considerand o moneda de 3,5 cm diametru de argint, sa zicem o rubla si folosind densitatea argintului pur (stiu ca moneda este facuta dintr-un aliaj ceva mai dur, deci rezultatul final ar trebui sa fie ceva mai mare) reiese ca pentru un singur micron pierdut de pe suprafata, greutatea scade cu aproximativ 0,01 grame.
Daca consideram ca uzura este de 10-15 microni pe ambele fete ale monedei, atunci scaderea de greutate este de 0,2-0,3 grame (exact marja de siguranta, calculata pentru argint pur, deci ceva mai mult in realitate).

Totusi variatia calculata este o valoare medie, in practica fiind greu de apreciat gradul de uzura, cel putin din punct de vedere subiectiv, cu ochiul observatorului. Ce ar fi daca acest proces ar putea fi mult mai obiectiv, realizat de exemplu cu un aparat. Stiind densitatea aliajului folosit ne-ar trebui o metoda de masurare exacta a volumului monedei, nu prin aproximare.

M-am gandit deci la un absorbtiometru cu raze X, conform figurii:

Imagine

Fasciculul omogen de raze X strabate toata aria monedei si produce la nivelul analizorului o harta de atenuare proportionala cu grosimea materialului strabatut. Aceasta harta poate fi fragmenata in pixeli, fiecarui pixel de imagine fiindu-i atribuibila o anumita atenuare. Modelul rezultat este comparat cu o harta de atenuare provenita de la o moneda UNC sau cu greutate cat mai apropiata de cea nominala. Prin integrarea tuturor valorilor de atenuare si compararea valorii cu cea a hartii standard (moneda UNC) se poate afla scaderea de volum a monedei studiate si drept consecinta si variatia de masa proportionala cu gradul de uzura. In felul aceste procesul devine automat, excluzand subiectivitatea expertului uman.
vasil
******
******
 
Mesaje: 553
Membru din: 25 Apr 2006, 22:47
Localitate: Bacau

Mesajde banivechi » 25 Aug 2007, 13:42

O metoda si mai simpla ar fi tabelarea greutatii teoretice a monedelor in functie de gradul de uzura. Astfel daca un 5 lei 1880 UNC are 25g plus minus 0.3% in stare F are sa zicem 24.35g plus minus 0.3%...
Singurul impediment este acela ca verificarea greutatii la monede se facea "la sac" adica se umplea un sac cu X monede si se verifica daca greutatea lor totala respecta toleranta admisa. Astfel individual pot exista monede cu greutate mai mica sau mai mare decit limitele teoretic tolerate. Doar la aur din cite stiu verificarea se facea pe fisicuri de cite 50 bucati. La monedele mici lotul cintarit ajungea la ordinul miilor de monede. Iar cind cintarul "duce" zeci de kilograme, e clar ca nu-si mai bate nimeni capul cu sutimi sau zecimi de gram...
Avatar utilizator
banivechi
******
******
 
Mesaje: 2905
Membru din: 07 Feb 2005, 19:32
Localitate: Timisoara

Mesajde Adminus Maximus » 25 Aug 2007, 15:06

Ar fi interesanta o statistica, de ex. pt. o moneda de 5 lei 1883 din care avem toti macar cateva exemplare, sa le masuram si facut un tabel in functie de gradul de uzura, pentru F, VF, XF.
Avatar utilizator
Adminus Maximus
Site Admin
 
Mesaje: 5135
Membru din: 07 Ian 2005, 20:04
Localitate: www

Re:

Mesajde sorinss » 12 Ian 2019, 03:35

Adminus Maximus scrie:Ar fi interesanta o statistica, de ex. pt. o moneda de 5 lei 1883 din care avem toti macar cateva exemplare, sa le masuram si facut un tabel in functie de gradul de uzura, pentru F, VF, XF.


pacat ca nimeni nu a mai raspuns la propunere...eu is tare curios de greutatile monedelor de 5 lei circulate...
NIHIL SINE DEO!!!
sorinss
**
**
 
Mesaje: 45
Membru din: 18 Dec 2017, 15:47
Localitate: Suceava


Inapoi la Discutii - monede moderne

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 4 vizitatori