Bancnote Subliminale

Bancnote Romania, bancnote straine

Moderatori: vlahul, berserkr, Adminus Maximus

Mesajde Argotelu » 10 Ian 2011, 09:58

Aldor scrie:
Argotelu scrie:Astfel putem deduce de pe bancnotele Pengo-ului unguresc (chiar imediat dupa aparitia lor de la inlocuirea coroanei austro-ungare la sfarsitul anilor ’20 si pana la ultimele serii de la finalul celui de al doilea razboi mondial) cateva idei iredentiste.


Doar o mica precizare. Pengo-ul unguresc a aparut in 1926. Iar coroana austro-ungureasca a disparut o data cu destramarea imperiului respectiv, in 1918. Deci pengoul unguresc nu a inlocuit coroana austro-ungureasca.


Aveti dreptate. Multumesc pentru corectura. Trebuie sa incetez sa ma mai grabesc cand scriu. :) Intre coroana austro-ungara si pengo a existat coroana ungureasca. "Graba strica treaba" :)
Argotelu
*
*
 
Mesaje: 6
Membru din: 19 Noi 2010, 14:01
Localitate: Timisoara

Mesajde vlahul » 10 Ian 2011, 13:12

Argotelu scrie:Iar in legatura cu taranii si proletarii... Personal nu stiu daca este neaparat o chestiune "comunista". Marea majoritate a bancnotelor romanesti din perioada interbelica, si chiar de dinainte de primul razboi mondial, contin elemente alegorice / simbolice cu referire la viata rurala si proletara (ce e drept, ultima clasa sociala fiind reprezentata intr-o pondere mult-mult mai mica, mai subtil, nu atat de evident).

Motivul preponderent rural de pe bancnotele romanesti de dinainte de instalarea regimului comunist reflecta realitatea sociala din acea perioada si insusirea acestei realitati de catre politic. In Romania acelor vremuri, majoritatea romanilor traiau la sate (circa 80%, fata de circa 45% in ziua de astazi).

Deasemenea, in conformitate cu ideologia vremii, axata pe vigoarea natiunilor, putem gasi pe bancnotele de dinaintea instalarii comunismului reprezentari de femei taranci cu prunci in brate sau in alte ipostaze. Aceste imagini simbolizau faptul ca taranimea era considerata izvorul biologic al natiunii, elementul regenerator, "cufarul" etic si genetic national. Ca fapt divers, Romania in perioada respectiva era in fruntea tarilor cu cea mai mare natalitate din Europa.Dar si proletariatul urban a fost reprezentat pe bancnotele anterioare comunismului. Acest lucru simboliza aspiratiile Roamaniei de continuare a procesului de industrializare si modernizare.

Industria petroliera, un pilon al economiei nationale:


Pe bancnota de 5.000 de lei din 1943 si 1945 se vede acest lucru mult mai evident, pe verso. In plan secund se observa un peisaj urban, industrializat (cladiri industriale, un tren tras de o locomotiva cu aburi, un camion, un vapor cu aburi, etc). Deasemenea, sub plug, in "pamantul tarii", deci la "temelia statului", gasim printre simbolurile altor bresle si clase sociale si insemnele tipice ale proletariatului si industriei de toate felurile: cleste, ciocan, echer, vase folosite in industria chimica, rindea, etc.


Tragand linie, as spune ca elementul de clasa, ca reprezentare grafica evidenta sau subtila, este mai intalnit la bancnotele anterioare regimului comunist din tara noastra.

PS: Scuze daca m-am lungit prea mult :)Poate ca nu m-am exprimat corect, dar eu m-am referit atat la bancnote cat si la monede, ca elemente de propaganda.
Avatar utilizator
vlahul
moderator
moderator
 
Mesaje: 2243
Membru din: 04 Feb 2005, 03:37
Localitate: Bucuresti

Re: Bancnote cu mesaje ascunse

Mesajde Argotelu » 02 Mar 2011, 09:25

KLARK scrie:Dorinta de a devenii putere nucleara a facut ca Iran si Coreea de Nord sa faca tot posibilul de a construi arme nucleare. Astfel aceste tari au emis bancnote ca sa arate lumii dorinta lor, 5 won 1998 si 50.000 rials 2007.


Acel simbol reprezinta energia nucleara, progresul stiintific, nu neaparat ambitiile unui stat de a detine arma atomica.

Il gasim si pe bancnota de 100 de koroane cehoslovace din 1961

Imagine
Argotelu
*
*
 
Mesaje: 6
Membru din: 19 Noi 2010, 14:01
Localitate: Timisoara

Anterior

Inapoi la Discutii - bancnote

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Google [Bot] si 2 vizitatori