
Ce e de facut cand vezi un fals la vanzare?Moderatori: vlahul, berserkr, Adminus Maximus
63 mesaje
• Pagina 2 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Dap, este o moneda postum destul de rara.
Intrebare pt. Gabi: denarii romani care au trecut prin foc, cum se prezinta? De ex sa zicem ca au fost ascunse intr-o casa, casa a ars si moneda a fost supusa la temperaturi destul de mari. Am niste piese ciudate despre care as vrea sa ma dumiresc.
O sa incerc sa postez o imagine cu unul. L-am luat de pe ebay (e tot rar) si apoi am observat porozitatea si "scurgerea" de material de pe o muchie. La inceput m-am grabit sa-l consider fals (il luasem de la un dealer care mai baga falsuri) dar examinandu-l mai bine, mi-am dat seama ca are si caracteristici de autentic. In sensul ca
- designul era ok - literele au inaltime chiar daca la baza au tot elemente de scurgere (se vede ca n-a fost prelucrat ulterior - tooling) desi falsificatorii fac asta pentru ca moneda sa arate mai bine - are raze de batere care inca se mai vad desi estompat - tocirea este normala (nu are elemente tocite in zone joase si elemente mai intregi in zone inalte - asta e un semn foarte clar la false) - muchiile desenului sunt ferme si drepte fata de flan - foarte greu de obtinut prin turnare - mai ales in zonele greu accesibile ale desenului - greutatea are pierderea pe care te-ai astepta sa o aibe prin topirea asociata unui incendiu - cele falsificate stau bine cu greutatea in general L-am postat pe CFDL si Alan mi-a spus ca desi este posibil (din poza) sa fie fals datorita dealerului de la care l-am luat, si el a vazut monede incendiate care arata exact la fel. Nu avea insa toate informatiile ca mine (care-l detineam) si jumatatea lui de ok (Alan e foarte dur in chestii de-astea si a scos doua carti despre falsurile antice pana acum) plus cele 75% ale mele ![]()
Motivul pentru care am intrebat e urmatorul:
Am niste monede de argint cam tot din aceeasi perioada care sunt destul de ciudate. Dupa stil la prima vedere par originale. Dra nu se potriveste greutatea, unele au cu cel putin un gram sub cat ar fi normal, chiar la piesele mai tocite. Materialul e foarte casant, am scapat pe jos una dintre piese si s-a spart, si in interior am vazut ca e poros, se sfarma. La exterior au o 'patina' groasa neagra, de parca ar fi vopsite. Am intrebat pe cineva, specialist in chimie si mi-a zis ca nu e exclus sa fi fost trecute prin foc si de aceea sa fi ajuns asa.
Daca ai putea trimite cateva poze (eventual si de sectiune) ar fi bine (pe mail). Argintul antic are o cristalizare aparuta in timp prin modificarea proprietatilor fizice si chimice. Daca te uiti atent pe o suprafata mai lucioasa, cu o lupa destul de puternica (macar un 10X acolo) se observa niste "cristale" de forme diferite ca niste fulgi, in fine mi-e greu sa descriu. Oricum argintul proaspat turnat nu are motive sa se sparga la socuri decat daca aliajul are proprietati casante (deci nu-i argint clasic pentru monede ci are fie alte metale in compozitie fie tehnologia de fabricatie e "defecta" si induce tensiuni in material).
O sa incerc sa fac niste poze, dar cu scanerul nu stiu cum o sa iasa. O sa scanez si cateva din piesele care inca nu le-am scapat pe jos, deci sunt intregi
![]()
Discutie despre argintCa tot veni vorba de argint:
Aduc si eu in discutie un 5 lei 1901 care exceptand problemele care doresc sa le discut ar fi in stare exceptionala. Recunosc ca m-am grabit cumparandul dar pe de alta parte este interesant ... si asta poate face deliciul pasiunii ( ![]() ![]() Problemele sunt: - pe stema - un "sant" in zona anului dar in zona 01 - daca ar fi falsificat prin transformare de unde moneda initiala cu 19? - pe cap in zonele de sub barba, din fata nasului si la scris la "Rege al Romaniei" pe mijloc. Primele sunt ca niste pete mai deschise la culoare celelalte ca un sant reparat. Am mai discutat cu cativa numismati si au aparut pareri de: fals / curatare agresiva + reparare / defect al "bullion"-ului initial. Poate aici vor apare pareri mai variate. In caz de incerc sa postez si imagini mai mari. Multumesc !
Moneda are sunet? Diametrul este perfect egal cu al altor monede bune? Greutatea?
Un singur fals la 5 lei 1901 am vazut, si recunosc ca fara sa am alta moneda la indemina pentru comparatie l-am luat de bun... Apoi proprietarul mi-a demonstrat ca e fals, in primul rind datorita reliefului care era mai inalt, aproape medalic, si diametrul putin diferit.
Greu de zis fara piesa la astea. Oricum pare in regula, dar ar fi bine sa faci ce-a spus banivechi, diametru si greutate. La locurile unde pare culoarea schimbata, exista si diferenta de plan? Daca te uiti cu o lupa buna, se vede ceva muchie sau numai zgarieturi? Ar trebui examinat prin diferenta cu unul autentic, si avuta atentie in special la liniile desenului. Poate moneda a fost autentica dar "tooled" adica lucrata ca sa para mai putin uzata. Sub gat se vede bine scrisul? Are litere ferme si clare (cand maresti)? Asta era greu de obtinut pe diametrul original al monedei din cate-mi aduc aminte de pe vremea cand "faceam" si eu Romania. Ar fi mai clar daca ai putea mari toate zonele suspecte si posta pe forum...
Dupa acele porozitati si eu as fi zis ca e fals. Si aceea "scurgere" de material pe o parte, as fi zis ca acolo s-a turnat argintul. Greu de zis, dupa stil pare ok, dar n-as baga mana in foc ca e originala.
Am si eu unul interesant: ![]()
"Scurgerea" este prezenta la turnatele neprelucrate atent (sau deloc
![]()
Am zis 'interesant' nu in sensul ca ar fi falsa
![]() ![]()
Baterea dubla inainte era un semn de autenticitate. Acum nu se mai stie
![]() ![]()
63 mesaje
• Pagina 2 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Inapoi la Falsurile de pe piata Cine este conectatUtilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 1 vizitator |
||