articole din presa

Monede Romania, monede straine

Moderatori: vlahul, berserkr

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 12 Aug 2017, 08:54

MS nu produce rondele ci le achiziţionează. În România nu se mai produc rondele. MS achiziţionează aceste rondele de la furnizori diverşi din afara României, iar materialul primit este standard, astfel încât poate proveni inclusiv de la terţi producători (adică nu de la furnizor), fiind cu feţe brute şi cant finalizat (neted, cu zimţi sau inscripţionat).
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Florian » 12 Aug 2017, 09:12

:roll: Interesant! Multumesc frumos pentru raspuns!
Florian
*****
*****
 
Mesaje: 397
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 12 Aug 2017, 09:53

Cu plăcere!
Am văzut că faceţi colecţia de monede de circulaţie curentă din România. Dacă vreţi să analizaţi efectul importului de rondele, comparaţi între ele diversele piese pe care le aveţi .
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Florian » 12 Aug 2017, 15:52

Nu observ diferente de grosime sau diametru intre piese.Imi dau seama doar ca exista o diferenta evidenta de zimti pe cantul celor de 10 bani si ca materialul a 50 de bani din 2005 si 2006 e net superior materialului din care sunt realizati 50 de bani din 2014 incoace...Nu stiu,poate fi si o iluzie datorata faptului ca deja mi-ati zis ca rondelele nu sunt aceleasi pentru fiecare lot... :)
In plus,poate ca si vechimea isi spune cuvantul,schimband patina si culoarea monedei.Chiar daca designul monedelor romanesti lasa de dorit(lucru pe care stiu ca-l impartasiti si dumneavoastra),trebuie sa va marturisesc ca materialul din care sunt realizate imi place.E valabil pentru toate cele patru monede de circulatie+cele sapte comemorative de 50 de bani.
Astept cu nerabdare sa vad noile monede moldovenesti(pe cele vechi le-am achizitionat).Cand aveti informatii proaspete,tineti-ne la curent!
Cu stima,

Am ramas totusi cu o perplexitate...Cum sa amesteci designul a 3 monede castigatoare,ca sa obtii una singura?!Probabil ca temele celor 3 monede sunt mult diferite intre ele!!!
Florian
*****
*****
 
Mesaje: 397
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 12 Aug 2017, 16:14

Florian scrie:Nu observ diferente de grosime sau diametru intre piese.Imi dau seama doar ca exista o diferenta evidenta de zimti pe cantul celor de 10 bani si ca materialul a 50 de bani din 2005 si 2006 e net superior materialului din care sunt realizati 50 de bani din 2014 incoace...Nu stiu,poate fi si o iluzie datorata faptului ca deja mi-ati zis ca rondelele nu sunt aceleasi pentru fiecare lot... :)


Nu apar diferenţe de grosime pentru că rondelele sunt achiziţionate pe această bază.

Dar nici la material nu sunt diferenţe din acelaşi motiv. Ceea ce vedeţi ca superior la 2005 şi 2006 este legat de batere şi de textura suprafeţei rondelelor. Ulterior acestor ani rondelele nu au mai fost produse în ţară, nu a mai fost metalurg în MS să ştie ce iese dintr-o rondea la batere, iar utilajele au fost schimbate cu unele cu productivitate superioară. Aşa că piesele noastre sunt tot mai proaste din acest punct de vedere.

Dar ce v-a scăpat legat de materialul de pe rondele este exfolierea la piesele de 10 bani, catalogată eronat de dilări ca eroare (mai sunt şi alte defecte mai puţin evidente).

Florian scrie:Am ramas totusi cu o perplexitate...Cum sa amesteci designul a 3 monede castigatoare,ca sa obtii una singura?!Probabil ca temele celor 3 monede sunt mult diferite intre ele!!!


Păi spune Ion Sturzu, viceguvernatorul BNM: „propunerile parvenite sunt foarte originale și cuprind diverse tematici – personalități, monumente istorice, tradiții populare, cultură și artă etc.”, iar în înregistrare menţionează că va fi luat câte un element de la fiecare dintre cei câştigători pentru ficare dintre cele două monede. Aceasta este partea rea a demersului BNM (există riscul să iasă o două struţocămile), dar eu mă refeream la faptul că s-a făcut un concurs.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Florian » 13 Aug 2017, 00:31

"Conferința video poate fi urmărită pe privesc.eu.
https://www.privesc.eu/Arhiva/77427/Bri ... u-valoarea"


Am incercat sa privesc conferinta pe privesc eu,dar nu mi-au permis.Ziceau sa-mi fac un abonament ca sa pot vedea continutul.Poate ca pentru cei din strainatate sunt alte conditii de vizionare...
In fine,am gasit acelasi filmat pe you tube(integral)si am postat noua adresa pentru cei care,ca si mine,nu pot viziona pe prima adresa pe care ati trimis-o...
https://youtu.be/eAlB4v0YHZs
Sturzu zice chestii interesante,doar ca e foarte rezervat in privinta detaliilor,pana la publicarea concluziilor finale in Monitor.Asa cum ati amintit anterior,mi-a lasat si mie o impresie buna,de seriozitate si competenţã.
Sunt foarte foarte curios de noul design al monedelor!Din pacate,rabdarea ne va mai fi pusa la incercare pentru cateva luni...
Florian
*****
*****
 
Mesaje: 397
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 31 Aug 2017, 08:59

popoviciliza scrie:Un model neaşteptat pentru BNR:

BNM invită cetățenii să prezinte concepte pentru designul monedelor de 1 leu și 2 lei BNM, 27.06.2017


BNM recidivează!!!

Sincer, am crezut că totul a fost o acţiune foarte deşteaptă de PR pentru a se obişnui populaţia cu ideea că apar monedele (semn de inflaţie...). Dar iată că, deşi am trecut de jumătatea anului, BNM trece pe acelaşi format şi monedele comemorative și jubiliare pe emisia 2017!!! De necrezut. Nu cunosc când a avut loc la BNR un astfel de concurs, indiferent de categoria de monedă. Remarc şi distincţia între comemorative şi jubiliare (la BNR totul se comemorează)!

Banca Națională a Moldovei a lansat concursul de design pentru monedele comemorative și jubiliare, emisia 2017.

„La concurs pot participa persoane fizice care au împlinit vârsta de 18 ani. Vor fi acceptați participanții care au prezentat cel puțin un design pentru o tematică. Numărul de designe prezentate de un participant pentru o tematică nu este limitat. Vor fi selectate designele originale, care oferă posibilitatea executării acestora pe suprafața monedei.

Cerințele privind designul monedelor sunt expuse în Caietul de sarcini privind organizarea concursului „Elaborarea designului pentru monedele comemorative și jubiliare, emisia 2017 ” (se anexează).

Schițele de design se vor depune la Banca Națională a Moldovei, în condițiile prevăzute în Caietul de sarcini, până la data de 21 septembrie 2017, ora 14.00.”

Conform Caietului de sarcini, premiile sunt substanţiale pentru Republica Moldova:
„Premierea câștigătorului: pentru fiecare design câștigător, BNM va oferi o primă în valoare de 2500 (două mii cinci sute) lei. Din această sumă vor fi efectuate rețineri, conform legislației în vigoare”

http://bnm.md/ro/content/banca-national ... orative-si
http://bnm.md/files/Caiet%20de%20sarcini.pdf

De remarcat că se acoperă echivalentul unei tematici BNR + MS:
1) 100 de ani de la înființarea Sfatului Țării – primul Parlament al Basarabiei
2) Mihail Kogălniceanu – 200 de ani de la naștere
3) Alexei Mateevici – 100 de ani de la trecerea în eternitate
4) Eugen Doga – 80 de ani de la naștere
5) Maria Drăgan - 70 de ani de la naștere
6) Garofița-triunghiulară

Oare o să avem Mihail Kogălniceanu – 200 de ani de la naștere la BNR?
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 11 Sep 2017, 17:57

Pe asta nici nu ştiu cum să o comentez:

Moldovenii au încercat să scoată din Ucraina valori culturale străvechi

10 septembrie 2017

„În regiunea Cernăuți, prin punctul de control Mamaliga [sic!], un cetățean din [Republica] Moldova a încercat să scoată valori culturale vechi, arată centrul de presă al Serviciului Frontierei de Stat.

„Noaptea trecută, la punctul de control Mamaliga, polițiștii de frontieră, împreună cu ofițerii vamali au împiedicat o încercare de a exporta din Ucraina obiecte vechi, susceptibile de a avea o valoare istorică și culturală“ se menţionează în declarație.

Centrul de presă a spus că șoferul unei mașini Volkswagen, cetățean în vârstă de 46 de ani din Republica Moldova, a fost vizibil nervos în timpul efectuării procedurilor vamale și de frontieră. Poliţiştii de frontieră au acordat atenție acestui fapt și au efectuat o inspecție aprofundată a vehiculului.

„Între bunurile personale ale conducătorului auto s-au găsit obiecte de epocă şi anume monede străine de diferite valoari nominale di perioada 1894-1957, bancnote din Germania și Franța din secolul trecut, o linguriță de metal și o figurină de porțelan de la începutul secolului al XIX-lea și așa mai departe” adaugă Serviciul Frontierei de Stat. „În acest moment, obiectele au fost reţinute pentru examinarea ulterioară și luarea deciziilor legale.”

... o poză face însă cât o mie de cuvinte:
313792.jpg
https://112.ua/obshchestvo/moldavanin-p ... 10459.html
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Florian » 11 Sep 2017, 19:39

Si ce valoare istorica si culturala au obiectele astea (stra)vechi...ucrainiene? :D (din Franta,Belgia,Germania plus lingurița de alpaca a bunicii)
Florian
*****
*****
 
Mesaje: 397
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 11 Sep 2017, 21:07

Nici o valoare (inclusiv „figurina de porțelan”). Dar se înscriu perfect în tehnica de lucru a celor care interceptează aşa ceva (nu mă aşteptam la Ucraina, sincer).

Poate aşa se mai liniştesc şi ai noştri când o păţesc... sunt parte a unui mecanism, iar locul în care se întâmplă aşa grozăvii este între roţile angrenajului.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 20 Sep 2017, 16:08

popoviciliza scrie: [...] BNR are o arhivă şi o colecţie. Parte din acestea sunt reflectate în documentaţia de specialitate (inclusiv a BNR), respectiv la muzeul BNR (http://www.bnro.ro/Turul-virtual-al-BNR-8857.aspx)

Iată și un link pentru Sala de expoziție a Băncii Naționale a Moldovei: http://bnm.md/ro/content/sala-de-expozi ... e-moldovei

„Sala de expoziție a Băncii Naționale a Moldovei a fost inaugurată în anul 2004. Colecția de exponate din cadrul Sălii de expoziție reflectă circulația monetară pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 1991 și până în prezent. În mare parte colecția include bancnote și monede emise de Banca Națională a Moldovei, bancnote și monede care reprezintă valutele băncilor centrale internaționale, precum și cadourile oferite Băncii Naționale a Moldovei în scop de protocol.

Expoziția permanentă pune un accent deosebit pe colecția impresionantă de monede jubiliare și comemorative, dedicate personalităților distincte ale istoriei, culturii, ştiinţei şi literaturii naţionale, promovării operelor folclorice, tradiţiilor naţionale, speciilor de plante şi animale pe cale de dispariţie, monumentelor arhitecturale cu valoare istorică din Republica Moldova.

Sala de expoziție poate fi vizitată în cadrul diverselor evenimente organizate de Banca Națională a Moldovei, iar accesul este permis cu respectarea procedurilor de acces în banca centrală.”

Din ultimul slide aflăm că și pe aici a trecut Siveco.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde zerobani » 20 Sep 2017, 18:44

Apare intr-o poza un leu si un glob pamantesc , uite asa le vin unora idei sa colectioneze cat ii tin buzunarul https://www.google.ro/search?q=coin+lio ... 28&bih=738
zerobani
***
***
 
Mesaje: 93
Membru din: 17 Apr 2016, 21:20

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 06 Oct 2017, 18:57

popoviciliza scrie:Update
popoviciliza scrie:"30 de monede vechi confiscate de la secretarul comunei Zăneşti
februarie 12, 2016
Cezar Georgel Ciubotaru, secretarul comunei Zăneşti, a rămas ieri fără 30 de monede (22 de argint şi opt din aur). El a încercat să vândă monedele pe internet. În acel moment poliţiştii au intrat pe fir şi i le-au confiscat.
[...] Ieri, Cezar Ciubotaru a depus o cerere la Direcţia pentru Cultură şi Culte Neamţ prin care solicită să i se spună dacă monedele fac sau nu parte din patrimoniu lmobil. Reprezentanţii instituţiei i-au explicat la rândul lor că a greşit în momentul în care a scos la vânzare pe piaţa liberă şi că petiţa sa va primi răspuns în conformitate cu reglementările legislative în vigoare."

Informaţiile complete sunt în viewtopic.php?f=3&t=8304&p=90706&hilit=Cezar+Georgel+Ciubotaru#p90706 și în viewtopic.php?f=3&t=8304&p=93600&hilit=Ciubotaru%E2%80%A6#p93600

Iată că s-a mai făcut un pas:

„Sedinta din data de 02.10.2017 la ora 9:00
Complet: C4
Amână cauza la 13.11.2017, pentru studiu expertiză.
Incheiere de sedinta din 02.10.2017”

Expertiza care trebuia să se facă imediat după confiscare (11 februarie 2016) apare de abia acum și numai la insistențele repetate ale tribunalului.
Ultima oara modificat de popoviciliza pe 15 Noi 2017, 11:16, modificat 1 data in total.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 24 Oct 2017, 16:32

... mai multe ziare preiau azi, 24.10.2017, cererea trimisă Parlamentului de către Președintele României, pentru reexaminarea Legii privind Centenarul Marii Uniri (site-ul președinției: http://www.presidency.ro/ro/media/comun ... arii-uniri).

București, 24 octombrie 2017

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu
Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,
formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri

Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri are ca scop instituirea unor distincții naționale comemorative/aniversare, precum și crearea cadrului necesar pentru organizarea manifestărilor de cinstire a memoriei eroilor din Războiul pentru Întregirea Neamului și de marcare a Centenarului Marii Uniri.
Considerăm că un asemenea demers legislativ are multiple valențe pozitive pentru societatea românească. Pentru claritate și pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, unele dintre dispozițiile acestei legi se impun a fi reanalizate însă, de către Parlament.
Din perspectiva referinței la Războiul pentru Întregirea Neamului, supunem atenției Parlamentului titlul legii. Astfel, față de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, considerăm că indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratețe faptelor de arme și sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări științifice, monumente, memoriale și inscripții, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919.
Art. 5 alin. (2) din legea transmisă la promulgare prevede că Guvernul României va elabora până la 30 iunie 2017, în condițiile prevăzute la alin. (1), respectiv în urma consultării și pe baza propunerilor venite de la autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și din partea altor instituții, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, calendarul de activități pentru comemorarea Războiului pentru Întregirea Neamului în anul 2017.
În acest context, semnalăm că termenul de promulgare a început să curgă ulterior acestei date, iar intervenția legislativă de la art. 5 alin. (2) nu mai poate produce efecte juridice și contravine, totodată, principiului neretroactivității legii, consacrat în art. 15 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, precum și normelor constituționale referitoare la intrarea în vigoare a legilor.
Pentru claritate și predictibilitate, dar și pentru asigurarea unității de reglementare, considerăm că se impune reanalizarea conținutului normativ al art. 4, prin care se instituie Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului” și Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri”, medalii ce se acordă prin hotărâre a Guvernului, fără însă ca legiuitorul să stabilească prin norme primare minimale procedura de înaintare a propunerilor și cazurile de retragere a acestor distincții.
O asemenea completare a legii se impune cu atât mai mult cu cât în cazul celorlalte distincții acordate de alte autorități publice, legea stabilește că Guvernul va aproba prin hotărâre descrierea distincției, procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincției, precum și cazurile de retragere a acestora - art. 1 alin. (6) și art. 2 alin. (5) din legea transmisă la promulgare.
Potrivit art. 5 alin. (1) din legea transmisă la promulgare, pentru perioada 2018-2020, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Național de Aniversare a Centenarului, aferent anului următor, în urma consultării și pe baza propunerilor venite de la autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și din partea altor instituții, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute.
În acest context, supunem atenției legiuitorului oportunitatea lărgirii cadrului de consultare prin includerea în acest proces decizional și a organizațiilor neguvernamentale.
Art. 6 alin. (3) din Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri prevede că Guvernul României va selecta activitățile care vor primi cofinanțare și va decide cuantumul acesteia. Având în vedere că această normă vizează resursele financiare necesare derulării activităților legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și al Marii Uniri, apreciem că acest text ar trebui să cuprindă criterii minimale de selecție a acestora, în acest mod fiind exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocărilor bugetare.
Nu în ultimul rând, considerăm că Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri ar trebui reanalizată de Parlament și din perspectiva corelării ei cu noile reglementări privind reorganizarea Departamentului Centenar și înființarea Comitetului interministerial pentru Centenar, adoptate prin O. G. nr. 5/2017, sub aspectul stabilirii coerente a responsabilităților autorităților și instituțiilor publice în ceea ce privește organizarea și desfășurarea manifestărilor aniversare.
Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 25 Oct 2017, 14:26

Tradiționala razie de la Negreni (cine este interesat de istoric poate să dea căutare pe forum) a avut loc și în acest an... iar elementul de noutate este că par să fi fost două razii, nu numai una.

Nu am găsit comunicatele IPJ CLuj, așa că încerc să le recompun din ceea ce s-a citat în presă.

Iată prima reconstituire (razie 5-8 octombrie 2017):

„În perioada 5-8 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor de comerț ilicit cu bunuri culturale mobile, în târgul de antichități din localitatea Negreni.
De asemenea, polițiștii din cadrul Poliței orașului Huedin și ai Secției 8 Poliție Rurală Huedin au desfășurat activități în zona târgului, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică
În cadrul acțiunilor, au fost constatate 46 de fapte contravenționale la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, precum și la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.
Pe linia protejării patrimoniului cultural mobil au fost realizate 5 confiscări de bunuri. Astfel, au fost descoperite și confiscate 43 de monede de proveniență austro-ungară, aferente perioadei istorice 1781-1895. De asemenea, au fost confiscate 61 flori de mină, în greutate totală de 22 kilograme, pentru care nu au putut fi prezentate autorizații de comercializare, conform Ordinului 410/2008. Aceste bunuri urmează a fi evaluate de către specialiști și predate instituțiilor cu atribuții în domeniu.
De asemenea, au fost controlate 78 societăți comerciale, respectiv 51 persoane fizice, fiind constatată o infracțiune la Legea nr. 84/1998 privind comercializarea de produse contrafăcute.”
http://www.monitorulcj.ro/actualitate/6 ... v86nl.dpbs http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/m ... index.html http://ziarulfaclia.ro/monede-de-proven ... a-negreni/

Monede-confiscate.jpg
Avem și coarpele delicte, de plâns.
Ultima oara modificat de popoviciliza pe 25 Oct 2017, 14:33, modificat 1 data in total.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1823
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

AnteriorUrmatorul

Inapoi la Discutii - monede moderne

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 4 vizitatori

cron