articole din presa

Monede Romania, monede straine

Moderatori: vlahul, berserkr

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 14 Noi 2017, 20:49

Păi MS a tot bătut monede pentru BNM...

Vă rog să remarcați unele „coincidențe stranii”:
2c3e5f85a31fa125a8a79ce7cf175398d91aa6234726338.jpg
800px-Coin_Romania_5_lei_1993.jpg

Tocmai că sublinierea cu licitația este ceva care ridică semne de întrebare...
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Yu_L.Yan » 14 Noi 2017, 20:57

Clientii BNM-ului au fost (din cate stiu) monetariile din Romania si Cehia.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Avatar utilizator
Yu_L.Yan
******
******
 
Mesaje: 1513
Membru din: 10 Noi 2005, 18:58
Localitate: Yassi

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 14 Noi 2017, 20:58

Da. Dar nu știu să mai fi fost licitație, cred că este prima dată.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Florian » 14 Noi 2017, 21:14

Moldova e o tara saraca.Cred ca licitatia are in vedere gasirea unei variante "economice"...Nicidecum nu s-a licitat pentru a-si asigura colaborarea celei mai performante monetarii.
Insa sunt atat de curios in privinta designului noilor monede!!!Mi-ar placea daca si noi ne-am gandi la un 1 leu romanesc metalic.Ar fi un simbol puternic!Astea de 1 leu plastic ori fi ele economice,practice,inovative,dar am vazut atatea inestetic "sparte" pe colțuri...
Florian
*****
*****
 
Mesaje: 397
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 15 Noi 2017, 10:40

Atenție: moneda de 1 leu ar da un semnal al devalorizării leului (cazul leului moldovenesc). Nu am nici o plăcere să tot strâng (colecționez) diversele emisiuni ale BNR de la 2005 până în prezent când mă gândesc la bomba pe care stăm (pierderea încrederii în leu). Mai nou, ne îndepărtăm real și de posibilitatea să trecem la euro.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 15 Noi 2017, 11:04

Dezvoltarea scandalului
posting.php?mode=reply&f=3&t=8304#pr94217
posting.php?mode=reply&f=3&t=8304#pr94218
posting.php?mode=reply&f=3&t=8304#pr94219

Scandal la Muzeul de Istorie între managerul instituţiei şi grupul arheologilor, cu privire la activitatea descoperitorilor de comori

Dana Mischie, 13 noiembrie 2017

„Ministrul Culturii şi Identintăţii Naţionale Lucian Romaşcanu a declarat că se va întâlni săptămâna aceasta cu angajaţii Muzeului Naţional de Istorie a României, pentru a clarifica situaţia apărută în instituţie, după ce managerul Ernest Oberländer-Târnoveanu a făcut afirmaţii considerate de aceştia defăimătoare, scrie News.ro. Ministrul consideră că este necesară o nouă instrucţiune cu privire la cei care fac descoperiri cu detectorul de metale.

„Există două chestiuni - situaţia de la MNIR şi problema celor care deţin detectoare de metale şi fac descoperiri. Cu directorul m-am văzut zilele trecute, iar cât de curând - zilele acestea - mă voi întâlni şi cu angajaţii muzeului, pentru că trebuie să ascultăm toate părţile. Înţeleg că a existat o exprimare uşor nefericită a domnului Oberländer legat de domnii de acolo. Nu cred că a avut intenţia de a jigni, cred că doar a vrut să îşi susţină punctul de vedere mai aprig”, a declarat Romaşcanu pentru news.ro.

Vineri, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), Lucian Romaşcanu a dat declaraţii legate de o problemă a Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) referitoare la felul în care trebuie abordată activitatea căutătorilor de comori cu detectorul de metale. După aceste afirmaţii, Ernest Oberlander-Târnoveanu, managerul muzeului, a făcut la rândul său, o serie de declaraţii care a scandalizat muzeografii şi cercetătorii MNIR.

Managerul muzeului Ernest Oberlander-Târnoveanu consideră că cei care caută comori cu detectorul de metale trebuie recompensaţi pentru că altfel, „patrimoniul naţional fuge peste graniţă”, lucru cu care un grup de 26 de specialişti ai MNIR este în total dezacord.

Într-o scrisoare adresată ministrului, aceştia consideră că o astfel de concepţie, promovată de manager în spaţiul public, a dus la „un adevărat dezastru arheologic la nivel naţional şi în MNIR”, un număr considerabil de piese fiind „cumpărate printr-o procedură care a eludat legea şi instituţiile abilitate pentru protecţia patrimoniului arheologic”, după cum citează Agerpres.

În acest conflict, Romaşcanu consideră că atitudinea lui Oberlander- Târnoveanu este cea potrivită căci soluţia potrivită este, în opinia acestuia, cea conform căreia statul poate să beneficieze de activitatea căutătorilor de comori şi care să evite totodată ca aceştia să distrugă ceva.

„Important este să înţelegem că o interdicţie de genul ăsta poate avea la un moment dat şi mai multe puncte rele decât o permisiune controlată. Pentru că poţi să găseşti un tezaur, să-l topeşti şi să-l faci lingou şi s-a ales praful şi de tezaur, şi de tot", a declarat, vineri, Romaşcanu pentru Agerpres.

De asemenea, Oberlander- Târnoveanu a mai precizat că se referă ca instituţia să primească obiecte doar de la persoanele care deţin detectorul de metale în mod legal şi care nu îl folosesc în zone care fac parte din repertoriul arheologic naţional.

Descoperirea de la care a izbucnit scandalul
În 2013, un vâlcean pe nume Iulian Enache, deţinător al unui detector de metale şi un pasionat „arheolog”, descoperea pe un câmp din comuna vâlceanuă Goleşti, cea mai mare comoară găsită în România ultimului secol: aproximativ 55 de kilograme de monede de argint turceşti, estimate la jumătate de milion de euro.

Acesta a anunţat autorităţile despre descoperirea sa, fiind premiat de către Guvernul de la acea vreme cu 10.000 de euro. Potrivit legii, acesta are dreptul la 30 % din valoarea tezaurului dar, deocamdată, nu a primit niciun leu pentru că nu s-a făcut o evaluare a comorii.

În urma acestei descoperiri, vâlceanul a continuat să caute şi mai mult.

„Acum caut orice e îngropat, ca orice pasionat care deţine un detector de metale. Nu pot să spun că am mai găsit mare lucru. De multe ori, vin acasă cu cinci cuie şi trei monede de pe vremea regimului comunist. Dacă aş şti că mai sunt comori ascunse, le-aş scoate la suprafaţă, dar a fost o întâmplare fericită cu tezaurul de 50 de kilograme, comoara s-a lăsat descoperită”, declara Iulian Enache pentru „Adevărul”.

În 2015 însă, Enache declara că nu a primit restul banilor. Chiar şi în aceste condiţii, vâlceanul declara că dacă ar mai găsi ceva, ar proceda la fel, adică ar anunţa autorităţile.

„Nu am un răspuns pentru că, până acum, mi s-a comunicat doar că trebuie să mai aştept, că nu s-a terminat evaluarea comorii”, declara, la acea vreme, vâlceanul pentru „Adevărul”.

Între timp, Iulian Enache a intentat proces ministerului şi muzeului, iar decizia Curţii de Apel Bucureşti a decis că cele două instituţii sunt obligate la plata recompensei de 32.425 de euro.

„Ministerul şi muzeul trebuie să plătească suma de 32.425 euro în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii, compusă din recompensa de 30% şi bonificaţie de 5% din valoarea tezaurului, şi la plata dobânzii legale începând cu data de 22 decembrie 2015 până la data de 9 februarie 2017”, după cum informează news.ro.

Instrucţiunea 2/2016
Specialiştii MNIR îl acuză pe Oberlaner-Târnoveanu că ar fi solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale abrogarea Instrucţiunii 2/2016 care, conform acestora, citaţi de agenţia de presă, „a reinstaurat bunul simţ la nivel moral şi aplicarea corectă a legii la nivel practic: între detector şi descoperirile arheologice întâmplătoare nu se poate pune semnul egal".

Conform Instrucţiunii 2/2016, dacă descoperirea arheologică nu este una întâmplătoare, atunci aceasta constituie braconaj arheologic. Prin descoperire arheologică întâmplătoare se înţelege „evidenţierea de bunuri de patrimoniu arheologic ca urmare a acţiunii factorilor naturali (seisme, alunecări de teren, inundaţii, desecări, eroziunea solului, şi altele) sau a acţiunilor umane (lucrări de construcţii, lucrări de prospecţiuni gologice, lucrări de forare, lucrări agricol, lucrări de deminare, precum şi alte tipuri de lucrări şi cercetări efectuate subteran sau subacvatic), altele decât cercetarea areheologică atestată.

De asemenea, în acelaşi document, semnat de ministrul culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, se stipulează că evidenţierea întâmplătoare se poate realiza şi în urma activităţilor umane, dar „exlclude intenţia de a căuta şi descoperi unuri culturale aparţinând patrimoniului arheologic”.

„Folosirea oricăror mijloace de detecţie pentru evidenţierea bunurilor de patrimoniu arheologic fără respectarea cadrului legal de autorizare instituit de Ministerul Culturii, indiferent dacă aceasta este efectuată în zone de patrimoniu cultural reperat sau în alte zone în care nu a fost încă evidenşiat potenţialul arheologic, nu poate fi considerată descoperire arheologică întâmplătoare şi constituie braconaj arheologic”, se arată în Instrucţiunea 2/2016, articolul 3.

Ministrul Lucian Romaşcanu consideră că această instrucţiune emisă de ministrul Culturii din acea perioadă este „fundamental ilegală”, fiind nevoie să fie retrasă la un moment dat.

„Numai că nu trebuie retrasă acum, ci trebuie înlocuită cu ceva care să funcţioneze", a mai precizat Lucian Romaşcanu, citat de Agerpres.

Insultele din cadrul MNIR
Managerul MNIR a declarat că printre semnatarii scrisorii se găsesc şi specialişti care nu sunt arheologi şi care îşi însuşesc calităţi pe care nu le au, în vreme ce „alţii sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.

„Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund", a spus directorul MNIR pentru Agerpres.

Duminică seara, sindicatul MNIR, prin persoana lui Decebal Vleja, preşedintele acestui sindicat, a transmis un comunicat prin care atrage atenţia că declaraţiile manageruui Ernest Oberlander Târnoveanu, „constituie un grav atac la demnitatea unei părţi importante a salariaţilor din instituţia pe care o conduce!”

„Un întreg department de specialitate, reprezentând 50% din corpul de specialişti ai MNIR (muzeografi şi cercetători), a fost defăimat, uman şi profesional, cu aserţiuni mincinoase, tendenţioase şi calomnioase, pentru motivul că a semnalat, argumentat şi demonstrat, cu înscrisuri, lipsa de transparenţă şi încălcarea standardelor de bună practică în achiziţionarea pieselor de patrimoniu arheologic”, se arată în comunicatul sindicatului.

Vleja punctează că situaţia este una „fără precedent, la nivelul lumii civilizate, în care conducătorul unei instituţii publice defăimează personalul de specialitate în favoarea abordării amatoristrice a gestionării patrimoniului cultural”.

De asemenea, preşedintele de sindicat explică faptul că acest departament pe care Oberlander- Târnoveanu îl defăimează este cel care timp de zece ani, a asigurat prin venituri proprii şi prin prestaţia ştiinţifică şi muzeografică- recunoscută la nivel naţional şi internaţional- „un statut de exelenţă pentru Muzeul Naţional”.

„Această atitudine, de supunere la o permanentă acţiune de mobbing a unei întregi categorii profesionale, nu poate fi tolerată într-o instituţiei a statului roman. La acesta se adaugă gravele diferenţe salariale, frapante discriminări profesionale la toate nivelurile, modalitatea de a instaura teroarea prin presiuni şi dispoziţii contradictorii şi lipsa de transparenţă în luarea unor decizii de maximă importanţă pentru viitorul salariaţilor şi al instituţiei în sine. A păstra tăcerea şi a te asocia cu o astfel de concepţie despre modul de tratare a personalului din subordine reprezintă o atitudine cu consecinţe grave pentru viitorul unei instituţii pe care, sperăm, toţi o cinstim şi onorăm”, mai scrie în comunicatul emis de sindicatul MNIR.

Cererea sindicatului este aceea de a primi scuze din partea managerului pentru astfel de declaraţii, dar şi intervenţia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru „normalizarea situaţiei”.”

http://adevarul.ro/cultura/patrimoniu/s ... index.html
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 15 Noi 2017, 11:21

popoviciliza scrie:
popoviciliza scrie:Update
popoviciliza scrie:"30 de monede vechi confiscate de la secretarul comunei Zăneşti
februarie 12, 2016
Cezar Georgel Ciubotaru, secretarul comunei Zăneşti, a rămas ieri fără 30 de monede (22 de argint şi opt din aur). El a încercat să vândă monedele pe internet. În acel moment poliţiştii au intrat pe fir şi i le-au confiscat.
[...] Ieri, Cezar Ciubotaru a depus o cerere la Direcţia pentru Cultură şi Culte Neamţ prin care solicită să i se spună dacă monedele fac sau nu parte din patrimoniu lmobil. Reprezentanţii instituţiei i-au explicat la rândul lor că a greşit în momentul în care a scos la vânzare pe piaţa liberă şi că petiţa sa va primi răspuns în conformitate cu reglementările legislative în vigoare."
„Sedinta din data de 02.10.2017 la ora 9:00
Complet: C4
Amână cauza la 13.11.2017, pentru studiu expertiză.
Incheiere de sedinta din 02.10.2017”

Expertiza care trebuia să se facă imediat după confiscare (11 februarie 2016) apare de abia acum și numai la insistențele repetate ale tribunalului.

Penultimul pas:
„Sedinta din data de 13.11.2017 la ora 9:00
Complet: C4
Amână pronunţarea cauzei la data de 27.11.2017. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13.11.2017.
Incheiere amanare initiala a pronuntarii din 13.11.2017”

Adică avem - în fine - o expertiză, cea care trebuia să fi fost complementară confiscării din 11 februarie 2016. Să vedem cum se încheie toată nebunia.

Informaţiile complete sunt
în viewtopic.php?f=3&t=8304&p=90706&hilit=Cezar+Georgel+Ciubotaru#p90706,
în viewtopic.php?f=3&t=8304&p=93600&hilit=Ciubotaru%E2%80%A6#p93600
și în viewtopic.php?f=3&t=8304&start=225#p94047
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Yu_L.Yan » 21 Noi 2017, 10:32

O matrita dacica, descoperita cu detectorul.
https://www.bzi.ro/descoperire-arheolog ... lor-630660
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Avatar utilizator
Yu_L.Yan
******
******
 
Mesaje: 1513
Membru din: 10 Noi 2005, 18:58
Localitate: Yassi

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 21 Noi 2017, 20:05

Colecţionarul lăsat de magistraţi fără artefactele antice preţioase, primite de la jefuitorii cetăţilor din Munţii Orăştiei
Daniel Guţă, 20 noiembrie 2017

„Nicolae Sularea, un colecţionar de antichităţi cercetat în dosarul comorilor dacice, a rămas, la finalul unui proces început în 2009, la Tribunalul Hunedoara şi continuat la Tribunalul Alba, fără sute de obiecte arheologice preţioase, care ar fi provenit de la căutătorii de comori din Munţii Orăştiei. Piesele au fost sechestrate de la acesta în urma unor percheziţii din 2005, însă colecţionarul a susţinut că nu sunt obiecte de patrimoniu.

„Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de reclamantul Ministerul Culturii împotriva pârâtului Sularea Nicolae şi în consecinţă, a obligat pârâtul să lase în deplină proprietate şi posesie următoarele bunuri identificate prin rapoartele de expertiză întocmite în cauză, respectiv: 76 piese de arheologie, 193 monede, 11 obiecte de cult şi 5 piese de bibliofilie. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantului în sumă de 4.053 lei”, a informat Tribunalul Alba. Sentinţa nu este definitivă.

A rămas fără colecţia de obiecte de patrimoniu
Nicolae Sularea a fost chemat în judecată de Ministerul Culturii, care a cerut instanţei să dispună obligarea colecţionarului de a lăsa în deplină proprietate şi liniştită posesie seria de bunuri arheologice care provin din siturile arheologice ale Rezervaţiei arheologice din Munţii Orăştiei.

„În expunerea de motive, Ministerul arată că în perioada ianuarie – februarie 2005, pârâtul împreună cu alte persoane a desfăşurat activităţi de procurare şi valorificare a unor bunuri de patrimoniu, atât în mod direct cât şi prin intermediul altor persoane cercetate în dosarul penal nr.151/P/2005, cunoscând că provin din săvârşirea unor infracţiuni, făcând posibilă pierderea acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia întocmit în dosar nr. 151/P/2005 au fost trimişi în judecată mai mulţi inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la infracţiunea de furt calificat de bunuri de patrimoniu cultural, efectuare a unor detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri culturale ce fac parte din patrimoniul cultural naţional, şantaj, tăinuire, pârâtul fiind scos de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, fiindu-i aplicată o amendă administrativă de 1000 lei”, se arată în dosar.

A fost dispus sechestru asupra artefactelor, care au ajuns la muzeele din Deva şi Alba Iulia.
Nicolae Sularea a cerut ca bunurile să îi rămână lui pentru că nu fac parte din patrimoniul naţional mobil întrucât nu au fost clasate şi a contestat expertizele efectuate de specialiştii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.”

http://adevarul.ro/locale/hunedoara/col ... index.html
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 25 Noi 2017, 10:00

O situaţie ieşită din comun, cel puţin după ştiinţa mea, a apărut după finalizarea procedurilor legate de clasarea unor monede. Vă rog să aveţi în vedere următoarele aspecte (dacă mai sunt şi altele, vă rog să contribuiţi):
- avem aici indicii legate de competenţa celor care se pronunţă în primă instanţă în faza de evaluare (experţii atestaţi), respectiv a celor care dau verdictul final (vom vedea care este partea cu probleme când se va finaliza cazul)
- vedem cât durează o procedură completă
- este documentarea rarisimă cap-coadă a unei situaţii reale

Menţionez că informaţia iniţială nu a apărut pe forum, astfel încât o postez pentru a avea o imagine cât mai completă a întregii situaţii. Dar iată despre ce este vorba:

Tezaur monetar roman, descoperit într-o pădure de lângă Târgu Jiu
Alin Ion, 7 aprilie 2016

„Doi arheologi amatori, dotaţi cu detectoare de metale, au descoperit peste 60 de denari cu o vechime de peste două milenii.
Descoperirea a avut loc la sfârşitul lunii martie pe teritoriul comunei Drăguţeşti, într-o pădure din satul Cârbeşti. Vasile Marinoiu, arheolog expert, a spus că monedele sunt foarte bine conservate:
„E un tezaur format din 60 de monede întregi şi două fragmentare. Toate sunt din argint, denari, de Împăratul Vespasian, Domiţian, de la Nerva, Traian, iar cele mai multe sunt de la Antoninus Pius, Marcus Aurelius şi Lucius. De asemenea, câteva sunt în memoria unor împărătese: Faustina a II-a şi Lucilia. Mă frapează faptul că sunt foarte bine conservate. Cel care le-a ascuns le-a tezaurizat ca să le folosească ulteriori. Cei doi detectorişti spuneau că le-au găsit la o adâncime de 70 de centimetri“.

Prima descoperire din Drăguţeşti
Vasile Marinoiu susţine că în zona, respectivă nu s-a mai descoperit nimic din perioada respectivă:
„Interesant este că nu avem nimic de epocă romană descoperit până acum în zona respectivă. Ar putea drumul roman care mergea de la castrul roman cu val de pământ de la Pinoasa şi drumul care mergea către Târgu Jiu şi castrul de la Bumbeşti Jiu. Doar la Dăneşti s-a mai descoperit un tezaur important, de peste 1500 de monede, în anul 1971. Descoperirea este importantă pentru că mai apare un nou loc pe hartă. O să facem în zonă o evaluare de teren“.”
646x404.jpg
Ultima oara modificat de popoviciliza pe 25 Noi 2017, 10:12, modificat 1 data in total.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 25 Noi 2017, 10:06

- continuare -

Monede false predate muzeului de vânătorii de comori. Printre ei, un poliţist!
Alina POPESCU, 21 noiembrie 2017,

„Situaţie delicată la Muzeul Judeţean Gorj, după ce doi căutători de comori au predat peste 60 de monede romane cu o vechime de aproximativ 2000 de ani pe care le-ar fi găsit în zona Drăguţeşti. Experţii muzeului au cerut introducerea denarilor în tezaurul naţional, considerându-i veritabili, însă reprezentanţii Ministerului Culturii au stabilit că mare parte din monedele predate de detectorişti sunt de fapt falsuri. Din acest temei, conducerea muzeului a sesizat organele de cercetare.

Este vorba despre 62 de monede romane din argint, din care 60 de monede imperiale întregi, de diverse mărimi, care au fost predate Muzeului Judeţean Gorj în luna martie 2016. Acestea ar fi fost descoperite de doi bărbaţi din Gorj, deţinători autorizaţi de detectoare de metale, printre care şi un poliţist. Cei doi au spus că au descoperit denarii, întâmplător, pe raza comunei Drăguţeşti, în satul Cîrbeşti, cu ajutorul detectoarelor de metale.

Expertul muzeului, atenţionat!
Monedele au fost evaluate de Vasile Marinoiu, expertul autorizat al Muzeului Judeţean, care le-a considerat veritabile. Pe acest considerent, muzeul a solicitat Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii clasarea celor 62 de monede în categoria Tezaur, adică introducerea lor în patrimoniul naţional ca fiind vestigii dintre cele mai importante.

În urma examinării documentelor transmise de reprezentanţii Muzeului Judeţean, specialiştii Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor au concluzionat că aceste monede nu sunt altceva decât falsuri contemporane. Mai mult, au respins solicitarea şi l-au avertizat pe Marinoiu în ceea ce priveşte calitatea expertizelor pe care le realizează.

Muzeul aşteaptă contraexpertiza
Bulversată de concluziile experţilor de la Bucureşti, conducerea muzeului a sesizat organele de anchetă şi a solicitat o contraexpertiză privind autenticitatea acestor monede. Tezaurul se află în depozitul muzeului. „Muzeul a contractat un numismat de la Biblioteca Academiei pe parcursul acestui an, care urmează să vină la muzeu şi să facă o contraexpertiză, să spună dacă sunt sau nu falsuri contemporane. Noi i-am transmis specialistului în monede de epocă romană fişele pe care le-am înaintat şi comisiei şi a spus că se pare că sunt totuşi monede antice. În perioada următoare va veni la Târgu Jiu să le contraexpertizeze”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

„Nu cred că sunt falsuri”
Conducerea muzeului crede că nu este vorba de falsuri în acest caz, mai ales că monedele nu ar valora mulţi bani. „Nu cred să fie false, au fost găsite în pământ. În zona aceea s-au mai găsit şi alte obiecte de epocă romană. Oricum, aceste monede de epocă romană nu sunt scumpe. Ca să fie scumpe trebuie să fi fost emise într-un lot cât mai mic. Se vând la 10-20 de euro pe internet, nu la mii de euro”, a mai spus directorul muzeului.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj spun că nu au demarat încă o anchetă în acest caz pentru că aşteaptă concluziile expertului de la Biblioteca Academiei. „A fost depusă un fel de informare, să luăm la cunoştinţă. Dar este o problemă pe care muzeul trebuie să o rezolve. Trebuie să stabilească cu acea expertiză dacă sunt sau nu sunt reale, autentice. Dacă se constată o infracţiune în urma expertizei, atunci vom face verificări”, a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj”

Iată situaţia la zi, mai avem până la deznodământ. Sper să fie public, ar fi unul dintre cazurile rare (nu cunosc altul) în care vedem o procedură cap-coadă.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 25 Noi 2017, 10:11

- completare -

Avem https://www.youtube.com/watch?v=f1cS_PO6yHg, cu delaraţiile directorului muzeului.
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 01 Dec 2017, 10:29

- de ziua naţională -

Cum s-a făcut Marea Unire. Cea mai frumoasă imagine a României
DiGi 24, 27 noiembrie 2017

„Marea Unire a însemnat şi refacerea şi modernizarea infrastructurii de transport. A fost reconstruit podul de la Cernavodă aruncat în aer în 1916 chiar sub supravegherea lui Anghel Saligny, din motive militare. Au fost refăcute zeci de alte poduri. Au fost construite linii ferate noi pentru conectarea mai eficientă cu provinciile nou alipite, a fost înlocuit terasamentul îngust din Basarabia. Au fost ridicate noi gări. Multe din cele vechi au fost modernizate. Printre ele, şi gara regală de la Băneasa. De aici plecau emisarii români spre congresul de Pace de la Paris unde au fost recunoscute graniţele României Mari.

La momentul păcii finale, cea de la Paris, negociatorii români au fost prinşi pe picior greşit. Impetuozitatea lui Ionel Brătianu l-a impresionat neplăcut pe Georges Clemenceau, prim-ministru francez şi omul numărul 1 al Conferinţei de Pace. Pe coridoarele de la Versailles se spunea că hainele premierului român sunt prea noi ca să fie vorba de un om de viţă. În fapt, ecuaţia era una foarte concretă. Statele Unite erau interesate de petrolul românesc aşa că principiul naţiunilor, enunţat de preşedintele Woodrow Wilson şi favorabil României, se lăsa aşteptat. O izbucnire a lui Brătianu care l-a apostrofat pe Wilson în plină conferinţă a dovedit că România avea nevoie urgent de o schimbare de ton.

Regina Maria, în misiune diplomatică la Paris
Gara Băneasa. Locul acesta, atât de umil astăzi, a fost până în 1930 gară regală. Imaginaţi-vă acest peron, în martie 1919, aglomerat de cea mai bună lume trăitoare în Bucureşti. Iată ce povesteşte Regina Maria: „Am plecat la 3:10, gara înţesată de oameni, atât de plină, încât nu prea vedeam cum aş putea să dau mâna cu toţi. Toţi miniştrii, generali francezi şi ofiţeri englezi, miniştrii străini, generali români, multe doamne, unii cu lacrimi în ochi, alţii cu feţele radioase şi misterioase, ca şi cum ar fi ştiut raţiunile ascunse ale călătoriei mele”. Mai mult, adaugă ea, „românii mei au o credinţă aproape mistică în puterile mele, ceea ce îmi dă forţă şi mă susţine, dar mă şi nelinişteşte puţin. Cuvântul unei femei poate schimba faţa unor evenimente atât de mari?”

În perioada interbelică, gara regală de la Băneasa va fi dublată de o nouă clădire. Proiectul, finalizat în 1930, a făcut parte dintr-un şir de construcţii feroviare menite să glorifice naţiunea română. A fost modernizată şi gara regală de la Sinaia, iar Gara de la Halmeu/ Satu Mare, aflată la graniţa cu Ungaria, era o adevărată declaraţie de orgoliu şi modernitate. Noua clădire a gării regale de la Bucureşti trimitea la frumuseţea austeră şi eficientă a Şcolii de Arhitectură şi Artă de la Weimar, Bauhaus:

„Nu e o investiţie mare, dar e foarte sincronă din punct de vedere al limbajului arhitectural folosit cu ceea ce se întâmpla în Europa în acea perioadă. Are un limbaj cu trimiteri certe către Şcoala Bauhaus, către arhitectura industrială interbelică românească și din afară. E ceva foarte la zi cu ce se întampla în Europa în anii '20, '30”, spune arhitectul Toader Popescu.

În privinţa călătoriei reginei Maria spre Paris, în 1919, călătoria sa cu trenul, via Milano, a durat cinci zile. Teoretic, vizita era una neoficială. Regina petrecea câteva zile la Paris în drum spre Londra unde avea să-şi viziteze fiul, pe Nicolae, elev la Eton College.

O regină imposibil de refuzat
Practic, călătoria a făcut mai mult decât putea face o vizită oficială. Cazată la Ritz, în celebra Place Vendome, regina României era asaltată, începând cu sosirea la gară şi terminând cu serile de la Opera, de ... fani. Strigătele „Vive la Reine!”, „Vive la Roumanie!” se auzeau peste tot. Succesul ei imens era alimentat sistematic şi de la Bucureşti. Suverana era rugată să primească ziariştii occidentali oricât de des îi stătea în putinţă. Salonul reginei se transformase în sală de presă.

„Ea primise mai multe denumiri din partea presei. Nu era numai regina-sora de caritate, regina-soldat, prin faptul că fusese alături şi în tranșee în perioada Primului Război Mondial, dar și regina-diplomat, ambasador”, explică Diana Mandache, istoric la Muzeul Național de Istorie a României. „Era un tip de diplomaţie ad-hoc în care regina Maria fusese trimisă cu o misiune specială neoficială care venea să completeze diplomații profesioniști în cadrul Conferinței de pace de la Paris. Şi aici rolul lui Brătianu a fost foarte important. Era nevoie de anumite informaţii precise geopolitice şi de geografie economică cu care ea s-a dus şi le-a prezentat politicienilor reprezentau statele aliate”, explică Diana Mandache.

În fiecare dimineaţă, regina era instruită şi informată asupra problemelor ce frământau cercurile diplomatice de la Conferinţa de Pace care se desfăşura în paralel. Bine pregătită, Maria se va vedea pe rând cu preşedintele şi premierul Franţei, cu eminenţa cenuşie a negociatorilor americani, cu generalul Joffre şi cu generalul Foch. Cu zile atât de încărcate, timpul pentru cumpărături era foarte scurt, spre nemulţumirea fiicelor şi a doamnelor de onoare.

Întâlnirea cu premierul Georges Clemenceau a fost decisivă. M-a atacat frontal, povesteşte regina, în legătură cu încheierea păcii separate cu Germania. Când a încercat să-i explice, francezul a privit-o drept în ochi şi a spus: „Nu-mi spuneţi mie aceasta, dumneavoastră eraţi pentru rezistenţă!”. M-a pus în încurcătură, dar i-am mărturist cu curaj că fiind femeie sunt adesea pătimaşă şi fiind atât de aproape nu aveam depărtarea necesară ca să văd lucrurile în întregime, își aminteşte Maria cum a dat dreptate post-factum oamenilor de stat de la Bucureşti, care au hotărât să cruţe ţara de o tragedie inutilă. „Ştiu că am oferit o imagine frumoasă ţării mele prin zâmbetul meu”, concluzionează ea. „O regină ca aceasta trebuie primită cu onor militar, cu generalul Foch în frunte!", a punctat şi Clemenceau. Regina României a plecat apoi în sunetul Marseillaisei.

Vizita la preşedintele Raymond Poincare se încheie cu trecerea în revistă a gărzii de onoare. Era pentru prima dată când Franţa republicană a oferit unui suveran această cinste. Soţia premierului, Eliza, mărturisea în lacrimi că „Regina noastră este superbă în acest moment”.

Pe 12 martie, Maria părăseşte Parisul continuându-şi călătoria spre Londra. Este condusă la trenul regal de şeful statului francez, ia vaporul la Boulogne până pe coasta engleză şi ajunge cu trenul la gara Victoria, unde este întâmpinată de rege şi regină, cărora le spune simplu - George şi May. Vizita londoneză se dovedeşte ceva mai liniştită decât cea de la Paris. Se bucură de revederea cu fiul ei, Nicky, care arată minunat în uniforma sa de la Eton. Însoţită de fiicele mai mici, Ileana şi Mărioara, îşi poate vedea în tihnă rudele, în primul rând, verii regali.

Regina continuă la Londra întâlnirile umanitare şi politice. Se întâlneşte cu proprietarii celebrului magazin Harrods, mari donatori pentru România. Crucea Roşie britanică se dovedeşte de asemenea generoasă. Generoasă este şi regina Angliei: Maria se simte stânjenită să apară la Operă fără bijuterii. Ale ei luaseră calea Rusiei, o dată cu tezaurul BNR. Dar o scoate din încurcătură verişoara May, cu câte o diademă sau colier. Politic, discursul Mariei devine mai puternic în Anglia. Datorită emigraţiei ruse mai bine plasate, aici veştile îngrozitoare din Rusia sunt tratate cu mai multă seriozitate. Aici se înţelege mai bine cât de gravă este ameninţarea bolşevică şi cât de important este pentru Europa să facă din România o barieră puternică în calea comunismului.

Pentru întoarcerea spre ţară, Maria a trecut din nou prin Paris. Între altele ca să se vadă cu preşedintele american, Woodrow Wilson. Dacă la Palatul Elysee, Maria a demontat reproşurile legate de pacea separată încheiată de România cu Germania, în discuţia cu americanul, regina a trecut la ofensivă. România este un partener de nădejde şi trebuie să devină o pavăză stabilă în calea bolşevismului, prin urmare trebuie să devină România Mare.

Frontierele extinse au fost recunoscute prin tratatele de la Versailles şi Saint-Germain din 1919 şi tratatul de la Trianon din iunie 1920.

În aşteptarea Centenarului Marii Uniri, autorităţile române pregătesc conferinţe, spectacole, lucrări de popularizare şi, uneori restaurează sau ridică monumente în memoria eroilor din primul război mondial. Aceste demersuri nu rezolvă totuşi absenţe regretabile create de-a lungul deceniilor de comunism sau în timpul tranziţiei. Regele Ferdinand, regina Maria nu au statui în Capitală, iar cele câteva din ţară nu atrag atenţia în mod deosebit. Oamenii Unirii - Ion I. C.Bratianu, Iuliu Maniu, episcopul Iuliu Hossu, basarabeanul Ion Inculeţ sunt prea puţin portretizaţi în spaţiul public. Monumentele durabile ale Marii Uniri - de la Arcul de Triumf la Crucea Caraiman şi Coloana fără Sfârşit - au fost ridicate chiar de generaţia autorilor Unirii. Digi24 vă spune în aceste zile povestea lor.”

http://www.digi24.ro/special/campanii-d ... iei-837331
popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde popoviciliza » 01 Dec 2017, 10:33

popoviciliza
******
******
 
Mesaje: 1873
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: articole din presa

Mesajde Florian » 01 Dec 2017, 11:15

Multumim popoviciliza!
Si filmuletul e emotionant!

”Iată un popor minunat, un popor unitar în gânduri şi aspiraţii, cum în aceste vremuri de generală turburare e de-a dreptul înălţător şi sublim.” – Suntem mândri de adunarea dela Alba-Iulia în cea mai deplină măsură. Mândrie dreaptă şi documentată!, stătea scris într-o publicație din Ardeal, de către un trimis special la Alba Iulia, acolo unde la 1 decembrie 1918 se înfăptuia o parte importantă din istoria României. Sunt 99 de ani de atunci, aproape un secol."

http://a1.ro/premium/99-de-ani-de-la-un ... 11834.html
Florian
*****
*****
 
Mesaje: 397
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

AnteriorUrmatorul

Inapoi la Discutii - monede moderne

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 2 vizitatori